Ponitrie a Tekov

Destinácia: Slovensko, Nitriansky kraj
Kód zájazdu: 1118805
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

PROGRAM:
Odchod zo Žiliny o 6.00 hod., po príchode do Tekovského regiónu prehliadka unikátnych skalných domov  v Brhlovciach, ktoré lákajú turistov z celého sveta. Jedinečná kultúrna  pamiatka získala v roku 1993 medzinárodné ocenenie Europa Nostra, ako prvá organizácia na pôde Slovenskej republiky.
V Ponitrianskom regióne navštívime najskôr Kaštieľ v Topoľčiankach, národnú kultúrnu pamiatku. Monumentálny renesančný objekt s klasicistickým  priečelím, postavený v 15. stor. a r. 1662 prestavaný na renesančnú pevnosť, bol letným sídlom Habsburgovcov, do r. 1950 letným sídlom prezidenta republiky. V časti kaštieľa je múzeum  dobového  nábytku a bytových doplnkov, obrazov, starých hodín, keramiky, kobercov, vyšívaných  orientálnych závesov, zbraní. Všetok  mobiliár  zámku je pôvodný tak, ako ho tu zanechali poslední šľachtickí majitelia zámku a panstva – arcivojvoda Jozef August  Habsburg s manželkou Augustou, vnučkou  cisára  Františka  Jozefa I. Zbierka keramiky  patrí k najväčším na  Slovensku a je umiestnená vo všetkých salónoch. Najviac je zastúpený  porcelán Meissen, viedenský, anglický a čínsky. Kaštieľ v Topoľčiankach s rozsiahlym prírodno - krajinárskym anglickým parkom patrí medzi najkrajšie ukážky staviteľského umenia na našom území.
Našou  ďalšou  zastávkou bude Arborétum  Mlyňany, botanická inštitúcia, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných  drevín na Slovensku, jednu z najbohatších v  strednej  Európe. Arborétum  založil v r. 1892 Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi na ploche 40 ha. Je charakteristické  výraznými  terénnymi  prevýšeniami , čo napomáha tvorbe malebných zákutí. Rozmiestnenie zbierkových plôch popri kľukatých cestičkách a v okolí sústavy jazierok s besiedkami robí celý objekt celoročne mimoriadne atraktívnym
Pokračovanie do Nitry, ktorá je najstarším mestom na Slovensku. Prvé potvrdené historické zmienky sa datujú  na začiatok  9. storočia, podobne ako Rím, stojí na siedmich  pahorkoch. Významnou  a dominantnou stavbou je Nitriansky  hrad a komplex  historických  budov na Pribinovom  námestí, ktoré sa rozprestiera v okolí hradu. Nachádza sa tu socha kniežaťa  Pribinu, Františkánsky  kostol s kláštorom, župný  dom, v ktorom  sídli Nitrianska  štátna galéria. Zaujímavá je socha Corgoňa držiaceho múr  jednej z budov. Pred vstupom do opevnenia hradu stojí Mariánsky /Morový/ stĺp. Toto súsošie dal postaviť biskup Eszterházy v roku 1750. Vzácna je aj Diecézna  knižnica, ktorá sa nachádza v budove  kňazského  seminára. V parku pod hradom  stojí  socha sv. Cyrila a Metoda. Sprístupnená je expozícia Od veľkomoravského  valu  k barokovému bastiónu, kde sú prezentované výsledky archeologického výskumu priamo na nálezisku. Nitra je mestom mimoriadneho historického významu. V prvej tretine 9. storočia tu sídlilo knieža Pribina, mesto bolo vtedy jedným z centier Veľkej Moravy.
Po skončení prehliadky odchod do Žiliny

V cene je:

doprava autobusom, prehliadky so sprievodcom CK

Možný príplatok:

vstupenky, poistenie


Kolektív nad 40 osôb – ďalšie 2 osoby zdarma

Naša ponuka


Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,25 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,70 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »