Taliansko: Veľký okruh Apúliou

Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou Taliansko: Veľký okruh Apúliou
Destinácia: Taliansko
Kód zájazdu: 1324075
Cena od: 711 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

02.05.2024 5 dní Last Minute 711 € +0 € odlet: Viedeň letecká
06.07.2024 5 dní First Minute 746 € +0 € odlet: Viedeň letecká
08.10.2024 5 dní First Minute 900 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Popis:
1.deň - Bari
Odlet z Viedne.
Po prílete transfer do hotela, ubytovanie a začíname s programom spoznávania Puglie a mesta Bari (transfer do/z Bari vlakom/autobusom).
Puglia (opätok Talianska)... miesto, kde sa zastavil čas; Karibik Európy... od Gargana (Národný park od r. 1991) po Salento (Lecce-Leuca). Malebný, hoci rovinatý kraj plný olivových hájov a mandľových plantáží. Dovolenka bez rezortov a bez all inclusive. Puglia sa necíti byť úplne talianskym krajom, skrýva v sebe desiatky mikrokozmov. Ďaleko od Benátok, Ríma, Sicílie.. geograficky, aj atmosférou. Aj súčasť Talianska, aj nie; exotika v Európe. Historicky katolícka, ale so silnou pravoslávnou črtou... so svetoznámymi vínami, cestovinou orecchiette a koláčikom pasticciotto.
Basilicata patrí k najmenej rozvinutým oblastiam. Je to jeden z najodľahlejších, ťažšie dostupných a najchudobnejších regiónov Talianska. Veľkým lákadlom pre turistov je, najmä, mesto Matera, označované ako "mesto hanby" a množstvo zaujímavých cyklotrás, ktoré umožňujú objaviť skryté zákutia tohto kraja a prepájajú ho s Pugliou či Calabriou.
Bari - Tesné krivoľaké uličky starého mesta Bari ukrývajú asi 40 kostolov a 120 kaplniek zasvätených Panne Márii vrátane Baziliky San Nicola. Práve tu sú uložené ostatky svätého Mikuláša (známe pútnické miesto).
Nonna Maria nám odhalí tajomstvo receptu a tvarovania svetoznámych cestovín orecchiette, ktoré si sami pripravíme (tzv. cooking-class - fakultatívne, nie je povinné). Ak nebudete chcieť, poradíme skvelú miestnu reštauráciu, kde sa "mangia da Dio e si paga poco". V Puglii určite hladovať nebudete; práve naopak! :-))
Bari je prístavné mesto na juhu Talianska, ležiace na pobreží Jadranského mora. Je to hlavné mesto regiónu Apúlie a druhé najväčšie mesto na juhu Talianska po Neapole. Má bohatú históriu a je známe svojimi historickými pamiatkami, živou atmosférou a vynikajúcou kuchyňou.
Historické jadro mesta, známe ako Bari Vecchia, je labyrint úzkych uličiek, námestí a historických budov. Tu nájdete Katedrálu svätého Sabina (Cattedrale di San Sabino) a Baziliku svätého Mikuláša (Basilica di San Nicola), ktorá obsahuje hrobky svätého Mikuláša. Bazilika svätého Mikuláša je jedným z najvýznamnejších kresťanských kostolov a je známa ako miesto pohrebu svätého Mikuláša, ktorý je známy aj ako Santa Claus. Bazilika je architektonickým skvostom a obľúbeným pútnickým miestom.
Bari je dôležitým prístavom, čo prispieva k jeho živej atmosfére. Prístavná promenáda je obľúbeným miestom na prechádzky, kde môžete vidieť lode, rybárske člny a užívať si pohľad na more.
Castello Svevo - táto pevnosť bola postavená normanským kráľom Rogerom II. v 12. storočí a neskôr rozšírená cisárom Fridrichom II. Je to významný historický symbol mesta.
Trhovisko v starom meste ponúka pestrú paletu čerstvých potravín, rýb, ovocia a zeleniny. Bari je tiež známe pre svoju vynikajúcu južanskú taliansku kuchyňu a špeciality, ako je orecchiette, typická miestna cestovinová špecialita.
Bari spája históriu, kultúru a živý prístavný život, čo ho robí atraktívnym miestom pre návštevu v regióne Apúlie.
Po programe návrat do hotela, voľný program.
Predpokladaný hotel na ubytovanie: Best Western Hotel La Baia 3*, Riva del Sole 3* alebo podobný.


2.deň - Altamura, Matera
Po raňajkách začína program:
Altamura. Nenápadné stredoveké mestečko, s drobným centrom, kde sa dá poľahky zorientovať. V Altamura sa zastavíme, aby sme s inými miestnymi produktami ochutnali miestny chlieb, ktorý získal ako jediné európske pečivo označenie D.O.P. S oblaženým žalúdkom potiahneme za oblažením oka, do mesta Matera (región Basilicata).
Najtajomnejšie mesto Talianska, kedysi označované ako “mesto hanby”; staré jaskynné obydlia z tufového kameňa, tzv. Sassi, vytesané do strmých skalných útesov (UNESCO). Zážitok na pohľad.
V meste Matera sa natáčala aj najnovšia ,,Bondovka´´ - No Time to Die , čím si mestečko získalo ďalšie svetové uznanie, ako jedno z TOP miest pre filmový priemysel.
Matera je mesto situované v južnej časti Talianska, v regióne Basilicata. Je známe svojimi historickými jaskynnými obydliami a je jedným z najstarších kontinuálne obývaných miest na svete. Matera bola zaradená na zoznam UNESCO ako Svetové dedičstvo vďaka svojej jedinečnej architektúre a histórii. Je preslávená svojimi "Sassi" alebo jaskynnými obydliami vytesanými do vápencových skál. Tieto jaskyne boli obývané od praveku a vytvárajú jedinečný urbanistický a architektonický komplex. Matera má bohatú históriu, hoci v minulosti bola spájaná s chudobou. V priebehu času sa však mesto rozvíjalo a získalo uznanie vďaka svojej jedinečnej kultúre a architektúre.
Mesto má niekoľko historických kostolov a katedrál, z ktorých najznámejšia je Katedrála sv. Petra. Táto katedrála je postavená v stredovekom románskom štýle a je dominantou mesta. Matera hostí rôzne kultúrne udalosti a festivaly počas roka, ktoré predstavujú umenie, hudbu a tradičnú miestnu kultúru. Matera bola zaradená na zoznam Svetového dedičstva UNESCO v roku 1993. Toto uznanie zdôrazňuje výnimočnú hodnotu mesta a jeho schopnosť prispôsobiť sa prirodzenému prostrediu. Návšteva Materi poskytuje jedinečný pohľad na históriu, kultúru a architektúru tohto miesta, ktoré je preslávené svojim unikátnym charakterom a atmosférou.
Užijete si nezabudnuteľný deň. Po programe návrat do hotela, voľný program.


3.deň - Alberobello, Polignano a Mare
Po raňajkách začína program:
Ďalší deň sa budeme túlať rozprávkovým a nesmierne fotogenickým Alberobello.
Alberobello je malebné mesto v regióne Apúlie na juhu Talianska. Jeho jedinečným rysom sú trulli, okrúhle kamenárske domy s kužeľovitými strechami, ktoré sú typické pre túto oblasť. Mesto je známe svojim historickým a kultúrnym významom a bolo zaradené na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.
Trulli sú tradičné kamenné domy s kužeľovitými strechami, ktoré sú charakteristické pre Alberobello. Tieto unikátne štruktúry, postavené bez použitia malty, sú príkladom tradičnej architektúry tohto regiónu a poskytujú mestu jeho nezameniteľný vzhľad. Okolitá krajina okolo Alberobella je plná olivovníkových hájov a viníc. Krajina prispieva k malebnosti okolia a vytvára ideálne prostredie pre prechádzky a objavovanie vidieckeho života.
Historické centrum Alberobella je rozdelené do dvoch častí - Rione Monti a Aia Piccola. Rione Monti je turisticky obľúbenejší a ponúka hustejšiu koncentráciu trulli, zatiaľ čo Aia Piccola je pokojnejšia a autentickejšia časť mesta. Trhy v Alberobelle ponúkajú miestne produkty, od čerstvých potravín po remeselné výrobky. Mesto je tiež známe pre svoje tradičné remeslá, vrátane keramiky a textilu.
Niekoľko múzeí v Alberobelle vám umožní lepšie porozumieť histórii a kultúre tohto regiónu, najmä v súvislosti s trulli. Jedno z takýchto múzeí je Múzeum trulli (Museo del Territorio). Alberobello je považované za jedno z najkrajších miest v Apúlii a jeho jedinečná architektúra priťahuje turistov z celého sveta. Je to skvelé miesto na prechádzky po malebných uličkách, objavovanie tradičnej kultúry a ochutnávanie miestnej kuchyne.
Po prehliadke Alberobello sa presunieme do ikonického mesteška Polignano a Mare, kde si vychutnáme náš obed a nasleduje prehliadka tohto malebného mestečka.
Polignano a Mare je malebné prímorské mesto v regióne Apúlie na juhu Talianska. Je známe svojimi krásnymi výhľadmi na Jadranské more, historickým centrom a útesmi, ktoré sa týčia nad tyrkysovou vodou. Mesto ponúka pôvabnú atmosféru a je obľúbeným turistickým cieľom pre tých, ktorí hľadajú pokojné pláže a autentický juhotaliansky zážitok. Mesto má malebné historické centrum s úzkymi uličkami, bielymi domami a historickými budovami. Prechádzky po týchto uličkách ponúkajú pohľad na tradičnú juhotaliansku architektúru.
Polignano a Mare je známe svojimi krásnymi útesmi a skalnatými útvarmi, ktoré vytvárajú malebné zákutia okolo mora. Niekoľko pláží ponúka možnosť relaxácie a kúpania v tyrkysovo modrých vodách. Ponti di Polignano sú malebné kamenné mosty, ktoré spájajú staré mesto s útesmi a plážami. Ponúkajú návštevníkom krásne výhľady na more a okolitú krajinu.
Bazilika svätého Štefana: pochádza z 10. storočia a je jedným z významných náboženských miest v Polignano a Mare.
Deň Aragonesa je historická pevnosť postavená na útese a poskytuje výhľad na more a okolitú krajinu. Je to skvelé miesto na prechádzky a fotografovanie.
Polignano a Mare ponúka bohatú juhotaliansku kuchyňu. Návštevníci si môžu vychutnať čerstvé ryby, morské plody a ďalšie miestne špeciality v reštauráciách s výhľadom na more. Mesto je známe aj vďaka svojim letným kultúrnym akciám a festiválom. Celkovo Polignano a Mare ponúkajú kombináciu krásnej prírody, bohatej histórie a autentickej juhotalianskej atmosféry.
Užijete si nezabudnuteľný deň. Po programe návrat do hotela, voľný program.


4.deň - Lecce
Po raňajkách nasleduje odchod so sprievodcom na železničnú stanicu a pohodlne sa prepravíme za cca.2 hodiny do mesta Lecce, kde nás dnes čaká bohatý program.
Lecce je krásne historické mesto v regióne Apúlie, ktoré sa nachádza na juhu Talianska. Je často nazývané "Florence of the South" („Florence juhu“) vďaka svojej bohatej barokovej architektúre, historickým pamiatkam a kultúrnemu dedičstvu. Lecce je jedno z najvýraznejších miest v oblasti a láka návštevníkov svojou atmosférou, umeleckým bohatstvom a architektonickým skvostom.
Lecce je preslávené svojimi barokovými pamiatkami, ktoré sú výrazné pre región. Kostoly, paláce a námestia sú zdobené dekoratívnymi detailmi, vrátane lecceanského kameňa, ktorý je mäkký a umožňuje jemné a zložité rezby. Mesto má dobre zachovaný rímsky amfiteáter, ktorý je datovaný do 2. storočia. Bol pôvodne postavený ako miesto na divadelné predstavenia a gladiátorské hry a dodnes slúži ako atrakcia pre návštevníkov.
Katedrála svätého Oronza - táto katedrála je jednou z hlavných sakrálnych stavieb v Lecce a je známa svojimi nádhernými barokovými detailmi, vrátane fasády zdobenej sochami svätcov.
Historické Námestie Piazza del Duomo - toto námestie je centrálnym bodom mesta, obklopené katedrálou, kamenným obeliskom a ďalšími architektonickými pokladmi.
Kostol Santa Croce je ďalším vynikajúcim príkladom barokovej architektúry v Lecce. Fasáda tohto kostola je bohato zdobená sochami a reliéfmi.
Lecce hostí jednu z najstarších univerzít v Taliansku, založenú v 16. storočí, ktorá pridáva k mestu intelektuálny a mladistvý šmrnc.
Návšteva Lecce ponúka jedinečný pohľad na barokové umenie a kultúru Apúlie a umožňuje návštevníkom preskúmavať malebné uličky, ochutnávať miestnu kuchyňu a ponoriť sa do bohatej histórie tohto regiónu.
Po programe sa vrátime na náš hotel.


5.deň
Raňajky, voľný program, transfer na letisko a odlet z Bari.

Naša ponuka


Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »