Opera Aida

Destinácia: Rakúsko, Burgenland, Sankt Margarethen im Burgenland
Kód zájazdu: 1327928
Cena od: 115 €
Príplatky od: 0 €
Jednodňové zájazdy
Kultúra

Výber termínu

09.08.2024 1 deň First Minute 115 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Úvod:

Nenechajte si ujsť Verdiho slávnu operu Aida, ktorá sa predstaví v rakúskom kameňolome z rímskych čias v St.Margarethen v Burgenlande. Neopakovateľný umelecký zážitok, ktorý pohladí na duši nielen pre strhujúci príbeh lásky odohrávajúcej sa za čias slávy faraónskeho Egypta, ale aj pre svoju nadčasovosť.


1. deň:

Miesto predstavenia: Rímsky kameňolom v St.Margarethen Burgenland

Začiatok predstavenia: o 20:00 h.

Vstup na predstavenie: o 18:00 h.

Trvanie predstavenia: 3 hodiny vrátane prestávok

Premiéra: 10.7.2024

Opera je v talianskom jazyku s nemeckými titulkami.

Po predstavení návrat do Bratislavy v noci nasledujúceho dňa.

 

Hudba:  Giuseppe Verdi

Libreto: Antonio Ghislanzoni

Miesto: Téby a Memfis (Egypt)

Svetová premiéra: 24. decembra 1871 v Káhire

Európska premiéra: 8. februára 1872 v Miláne

 

Vojvodca a princezná

Dráma, žiarlivosť a nešťastná láska v Egypte za čias faraónov: Verdiho legendárna opera AIDA patrí k najobľúbenejším a najhranejším dielam svetovej opernej literatúry. Príbeh egyptského vojvodu Radamesa a jeho osudovej lásky k etiópskej princeznej Aide už po generácie nadchýna fanúšikov opery na celom svete. Dodnes AIDA nestratila nič zo svojej podmanivosti – vychutnajte si aj vy tento operný skvost v novej inscenácii v Rímskom kameňolome St. Margarethen!


Opera superlatívov

Už premiéra opery v roku 1871 v Káhire spôsobila senzáciu. Verdi od začiatku plánoval vytvoriť operu superlatívov a zobraziť staroveký Egypt so všetkým leskom a pompou. Nádherné zborové scény, strhujúce pochody a zvučné fanfáry ponúkajú zážitok pre všetky zmysly. Nežný a súčasne žiarivý záverečný duet „O terra addio, addio valle di pianti” dodnes dojíma k slzám divákov na celom svete.

 

1. dejstvo: Osudová láska

Aida, dcéra etiópskeho kráľa Amonasra, žije ako otrokyňa na dvore faraóna. Spája ju hlboká láska s mladým vojvodcom Radamesom, ktorý jej city vášnivo opätuje. Radamesa však miluje aj Amneris, dcéra egyptského panovníka. V záchvate žiarlivosti preklína Aidu, v ktorej tuší sokyňu v láske. Keď posol ohlási, že etiópske vojsko tiahne na hlavné mesto Téby, faraón vymenuje Radamesa za hlavného veliteľa svojich vojsk. Kým mladý vojvodca vyráža do boja, Aida prepadá zúfalstvu. Na koho stranu sa má postaviť – na stranu vlastného ľudu alebo na stranu muža, ktorého ľúbi?


2. dejstvo: Veľké víťazstvo

Radames sa víťazne vracia z boja. Amneris sa nechá otrokyňami pripraviť na veľkú oslavu víťazstva. Ľsťou presvedčí Aidu, aby sa priznala k svojej láske k Radamesovi. Počas triumfálneho pochodu víťaznej armády mestom zbadá Aida medzi zajatcami svojho otca Amonasra, ktorý ju presvedčí, aby neprezradila jeho kráľovskú hodnosť. Radames, ktorý má ako víťazný vojvodca právo na splnenie svojho želania, žiada o zhovievavosť k zajatcom. Iba Amonasro a Aida zostanú rukojemníkmi. Faraón prisľúbi Radamesovi egyptský trón a ruku svojej dcéry; Amneris triumfuje a cíti sa víťazkou nad svojou sokyňou.


3. dejstvo: Príprava na útek

Noc pred sobášom s Amneris si Radames dohodne schôdzku s Aidou. Amonasro núti Aidu, aby od Radamesa vyzvedela vojnové plány Egypťanov. Aida zahorí láskou k vlasti a presvedčí Radamesa, aby utiekol s ňou. Radames svojej milovanej prezradí bezpečný prechod popri egyptských vojskách – čím nevdojak vyzradí bojový plán armády. Vtedy z úkrytu vyrazí Amonasro a odhalí svoju totožnosť. Kým Amneris po večernej modlitbe vychádza v sprievode kňazov z chrámu, Aide a Amonasrovi sa podarí útek. Radames sa nechá zajať.


4. dejstvo: Spojení v smrti

Radames sa pred kňazmi zodpovedá z vlastizrady. Amneris sľúbi, že Radamesa vyslobodí – pod podmienkou, že sa vzdá svojej lásky k jej sokyni. Vojvodca však nie je pripravený zrieknuť sa Aidy a radšej volí smrť. Egyptskí kňazi Radamesa odsúdia za vlastizradu a vyhlásia rozsudok: zamurovanie zaživa. V podzemnej komore Radames čaká na smrť. Nie je však sám: Aida sa vkradla do hrobky, aby zomrela spolu s Radamesom. Milenci sa spoločne rozlúčia so životom.

Neopakovateľný umelecký zážitok na najväčšej otvorenej scéne Európy v 2000- ročnom kameňolome zapísanom na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.


Doprava:
Autokar.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Celková cena zahŕňa:

Dopravu luxusným autokarom. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za miestenku. Vstupy. Cestovné poistenie.

 



St. Margarethen

Naša ponuka


Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »